Lina & Johanna

Februari Månadens utfrågning till Lina och Johanna. OM TRÄDGÅRDEN
 Hur skulle du beskriva din trädgård?
Lina svarar:
Under uppbyggnad! (Som du ser på bilden så har vi en stor lummig syrenhäcken som möter den nyplanterade lite mindre som kämpar för sin överlevnad) Så skulle jag välja att beskriva den. Jag har så många idéer och mycket av det har jag redan satt igång med så nu ska det bara växa sig allt större varje år. Vi har just nu en rättså öppen trädgård som jag vill ha riktigt lummig med mycket gröna blad och jag vill även få lite mer höjd. Dock är marken tråkigt stenig så alla växter kämpar verkligen för sina liv.
 
Johanna svarar:
 Full av potential! Jag drömmer om en riktigt mysig gammaldags mormorsträdgård.  En trädgård som är både vild och välplanerad på samma gång och som ger en känsla av att alltid stå i blom med perenna blommor, blomsterlökar och självsådda överraskningar som avlöser varandra.
Men just nu är tyvärr evig gräsmata nästintill det enda man ser. Vi har några äppel-, körsbärs-, och plommonträd som är uppvuxna och en berså av hassel men annars känns det mest som en öppen tråkig gräsyta.
 
Vad gillar du bäst med din trädgård?
Lina svarar:
Tanken på att jag ska ha den hela mitt liv och att jag inte har bråttom med den, utan jag kan ta den tid jag behöver till allt. Det får ta flera år för växter at växa upp för jag har inte bråttom. Och att trädgården ligger ute på landet och därför passar att ha lite mer vildvuxen och allt annat än perfekt. Jag gillar även att vi har en stenmur mellan trädgården och grusvägen.
På sommaren kan man njuta av höns som går löst i trädgården och hästar som betar i hagen någon meter ifrån trädgården, då njuter jag extra mycket.
 
Johanna svarar:
 Jag får nog svara samma som på förra frågan: Full av potential! Jag har oändligt med idéer och planer och det ska bli oerhört spännande att se vad som kommer fungera och vad man kommer hemsläpandes med från en höstrea eller vad för nya idéer som poppar upp under projektens gång. 
Annars så gillar jag att vi har skog bakom tomten vilket ramar in gården och ger en sommarstugekänsla.
 
 
Vilken växt gillar du bäst I din trädgård?
Lina svarar:
Oj va svårt! Jag kan inte välja bara en! Fläder för att den ena har växt sig flera meter hög på bara några år och för att den doftar fanttastiskt Och man kan göra saft på den.
Syrén för att den känns lantlig och jag älskar att klippa den på våren och för att den är helt gratis för mig, såfort jag behöver en syrenbuske så går jag bara ner till en riktigt stor syrenbuske och gräver upp det jag behöver. När den blommar är det fantastsiskt vackert över hela gården eftersom jag har buskar både här och där i olika nyanser.  På bilden ovanför vilar hönsen under en av mina lite mindre och glesare buskar. Vinbärsbuskarna som barnen kan gå och plocka bär från när de vill, även hönsen äter av bären och med tanke på hur lite tid jag lägger på dom så är det fantastiskt hur de klarar sig fint på egen hand. Alla körsbärsträden som blommor samtidigt, när man står i vår trädgård och ser sig ett varv runt så kan man säkert se 15 olika körsbärsträd runt oss I många olika sorter.
 
Johanna svarar:
 Just nu är en gigantisk gran min favorit, den ger skydd för mina höns och ger även möjlighet för dem att bala ned sig i jorden där under som inte tycks frysa i vinterkylan. Dessvärre är gubben på jakt med yxan efter ved men jag ska allt försöka peka honom i rikting mot vår ena hage som är fullproppad av björkar jag vill få bort!
I somras sattes en rosa ros, en blodfläder och en vit pion som jag är väldigt spänd över att få se hur de utvecklas och kommer tillföra lite mer färg och liv till trädgården. 
 
 
Vad har du gjort i din trädgård sen du flyttade in?
Lina svarar:
Det första jag gjorde var att såga ner ca 20 buskar, träd och tujor i trädgården. Jag rensade även i häcken för att inte ha flera olika sorter och sparade bara syrenen och satte ca 20 meter mer syrenhäck I vitt och lila.
Vi har installerat en robottgräsklippare i trädgården vilket känns otroligt lyxigt att lägga så många timmar på att bara klippa gräs under sommarhalvåret. Vi halverade trädgårdslandet, byggde sandlåda och lekstuga och en terass och lusthus. Tog bort en berså, planterat rosor och hortensia. Tog bort rabatter som krävde tid för att hållas fina. Satte en paradisbuske, flera fläder, fjärillsbuske, syrénbuskar, blodfläder (som jag fått av Johanna).
 
Johanna svarar:
 Vårt största projekt utomhus har varit att piffa upp ett uthus med nytt plåttak samt att vi bytte ut dåliga bräder och fräschade upp färgen. Vi har även grävt ett stort grönsaksland och hägnat in och renoverat det gamla hönshuset samt byggt en hönsgård.
 
 
Vad har du för planer under 2018 i din trädgård?
Lina svarar:
Vi har ju planerat att bygga ut vårt hus i sommar så då ska jag försöka att inte sätta igång med något nytt i trädgården utan istället försöka hitta tid att ta hand om det som vi redan har.
 
Johanna svarar:
 Det ska odlas för fulla muggar i grönsakslandet är tanken och kanske rensa i den lilla skog vi har från sådant som är dött eller växer knasigt och även försöka att rensa borta allt glas som ligger där efter tidigare ägare. Finns det tid och pengar skulle vilja göra i ordning en grusgång från vägen upp till entrén, kantad av rabatter.
 
 
Vilken är din favorit blomma i trädgården?
Lina svarar:
Mina absoluta favoriter är Pionen, en gamal sort som min mormor och morfar har satt.
De röda rosorna (på denna bilden) som jag hoppas ska växa sig höga vid terassen. sorten heter Sympathie.
Fläderblomman för att den doftar som en hel sommardag i solsken.
Hortensian som står på trappan i kruka.
 
Johanna svarar:
  Vi har inte speciellt mycket blommor ännu men när man bor såhär kan man inte annat än att fullkomligt älska och uppskatta allt som bara kommer upp ändå, vitsipporna, scillan, snödroppar, krokus, påskliljor, gullvivor och självklart alla söta små tusenskönor.
 
 
Vart i din trädgård går du gärna och slappnar av på sommaren?
Lina svarar:
Om det är en riktigt fin sommardag så skulle jag välja att gå å lägga mig i hängmattan i hästhagen, där kan jag se ut över djuren, barnen som leker och huset och på så sätt riktigt njuta. Även hammocken är en favoritplats att slappna av i. Eller varför inte ta med en stol och sätta sig bland hönsen?
 
Johanna svarar:
 Jag har många ställen! Jag går ofta ut och sätter mig med en kopp kaffe och tittar och funderar på något i trädgården. I somras satt jag mycket och tittade på hönsen när de kluckande gick runt och utforskade. Jag har flera stolar och bord så det är bara att slå sig ned där det passar för stunden. I höstas fick vi en hammock av mannens föräldrar, vi satte aldrig upp den men kommer göra det detta år och då kommer det säkerligen vara en bra plats för avkoppling.
 
 
 
Vad tycker du är det sämsta med din trädgård?
Lina svarar:
All sten vi har i marken som gör det otroligt svårt för växter att må bra. den dåliga jorden är oxå ett stort problem. Och att det är sån insyn till vår trädgård från vägen, men det försöker jag bli av med genom att plantera buskar som med tiden växer sig stora hoppas jag. Och har man riktigt otur så är det ett år då sorkarna tar över hela trädgården med stora jordhögar överallt.
 
Johanna svarar:
 Jag älskar att vara ute i trädgården men bland det värsta jag vet är att känna mig uttittad. Jag vill kunna gå omkring i myspys med håret på ända utan att behöva vinka till turister som kör förbi på grusvägen och stirrar nyfiket in över tomten.
Vår tomt är som en stor rektangel med den ena långsidan mot skog men den andra ligger utmed en grusväg. Här vill jag få upp en stor fyllig häck som kan fungera lite som insynsskydd och samtidigt ge lite mer grönska och lummighet till trädgården.
Honas

Oj, vad rolig läsning det var! Mycket kul att få höra om era trädgårdar. Mer av era vackra bilder önskas 😃

Svar: Hej Honas!Va roligt att du uppskattar läsningen och att du önskar fler bilder ska vi ta till oss!
Mvh Lina från grannar på landet
Lina och Johanna

Honas

Jag skulle vilja veta mer om den söta hunden på era bilder.

Svar: Hej Honas!Vi tar till oss det du skriver och ser till å göra nåt mer inlägg med den lilla hunden!
Mvh Lina från grannar på landet
Lina och Johanna

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress