Lina & Johanna

Johanna / Vp-rör
(null)
I helgen som varit har jag trots mulet och små regnigt väder, fått lite gjort i trädgården. Jag och mannen har, utan hot om skilsmässa, lyckats bygga ihop en gungställning tillsammans. Den stora sonen är nog lite väl gammal för rutschkana men den lille på 7 år var nöjd. Katten Stella var inte sen med att inspektera bygget hihi.
 
(null)
Köpte 1kg gul lök som jag även satte, tror vi odlade 1,5kg förra året men vi har endel kvar så hoppas vi klarar oss på detta. Ska även köpa och sätta rödlök men bara en liten påse på 250g tänkte jag.
 
(null)
Testar på såbands trenden, gick ju super lätt att få ned i backen. Lite dyrt men tänker att det brukar, för mig, vara svårt attt fördela fröna på bra sätt och det brukar sluta med att jag får gallra bort mer än vad som blir kvar så detta kanske är lönsammare hehe.
 
(null)
Såbandet var som toapapper och sög åt sig fukten i jorden snabbt. Ser ni hur mycket sten jag har i jorden! Kanske inte bästa stället att odla morötter men har lite platsbrist och har försökt rensa bort de grövsta stenarna i alla fall.
 
(null)
Jag har snickrat ihop tre odlingsramar som ska rymma sådant som är i behov av att övertäckas med väv.
 
(null)
Vp-rör sattes fast på sidorna så har väven något att vila på så växterna får växa fritt.
 
(null)
Jag blev ändå riktigt nöjd och inte var något dyrt heller, som det brukar bli när man väl gör något.. 
Kram Johanna
 
(null)
 
 
Johanna / Pontus
(null)
 
Jag hade sparat en ungtupp från i somras ifall något hände med högstetuppen Chuck så skulle jag ha en back up som kunde axla stortupps rollen och även tillsammans med Chuck vara delaktig med att skydda och ha uppsyn över hönorna. 
Men detta ville Chuck då rakt inte veta av! Han tänkte då inte dela sina damer med någon och kom ungtuppen ens i närheten så åkte han på däng så fjädrarna for. Flera gånger möttes jag av blod på väggar, tak och automater och ungtuppen blödde från kammen så det droppade.
När Chuck slitit av fjädrarna på ynglingens bakhuvud och pickat så det blödde fick jag nog och han fick inte längre vistas med övriga flocken. På natten fick han sova i kycklingburen och dagarna spenderade han ensam ute i trädgården.
Han blev snart ganska tam och kom springandes i full karriär mot oss när vi kom hem efter jobbet. Vi förstod att vi inte kunde ha honom kvar och började prata om att sälja honom eller kanske slakta men då messade min syster att hennes bonusdotter ville ha tupp, så idag har han packats ned i en låda och åkt bil för första gången i livet. Tre söta hönor väntade honom, nu hoppas jag på all lycka till min kära Pontus och att han ska vara en bra tupp!
Kram Johanna
 
(null)
 
Johanna / Potatisen är nere!
(null)
Här är mitt grönsaksland, ca 10x12 meter, ser ganska tråkigt ut på våren men det växer faktiskt vitlök där om man kollar noga hihi.
 
(null)
I helgen körde mannen ned kogödslet med jordfräsen, ett jobb som jag är glad över att gubben sköter! Han var även riktigt duktig och grävde ned all potatis under söndagen. Egentligen ska det gå en tid mellan gödslandet och potatissättningen, för att näringen ska hinna sjunka ned i jorden, men vem hinner vänta nu när våren blev så sen.
Vi testar en ny sommarpotatis i år, Princess heter den och ska vara tidig, ge hög avkastning med välformade knölar samt ha en smak med inslag av smör och nötter. Låter ju helt ok haha.
Vi testar även en ny mjölig höst/vinterpotatis som heter Carolus som ska ha bra resistensegenskaper och är ekologisk som är en bonus.
3 kg Princess, 3 kg Carolus, 3 kg King Edward och ca 9 kg Asterix satte mannen igår, alltid svårt att bedöma hur mycket som går åt under ett år men vi äter faktiskt inga jätte mängder så hoppas att detta blir bra! 
 
(null)
Jag har flyttat runt lite pallkragar för att få plats att odla paprika, chili och körsbärstomat i mina nya pallkrage-växthus jag köpt i år. Kragarna grundades med markväv vilket katten Stella tyckte var så gosigt att mysa med, alltid trevligt med sällskap när man grejar i trädgården.
 
(null)
Inne har jag förodlat citronmeliss och oregano som jag satte ut, de väntas breda ut sig och fick bara en halvpalls krage att bo i medan de växter till sig. Ett knep är annars att sätta plantan i en kruka utan botten och ned i backen för att hindra den från att breda ut sig för mycket.
Jag har även sått sallat och spenat, det blir gott när det kommer upp! 
Kram Johanna 
 
(null)