Lina & Johanna

Att tänka på med hönshus! Del 2 i vår HÖNSGUIDE 🐓
Lina och Johanna har fixat hönshus på lite olika sätt och här ska vi dela med oss av hur vi gjorde och tänkte.
 
 
Johanna:
När jag började med renoveringen av mitt hönshus fick jag de bästa tipsen och idéerna av Lina som nyligen färdigställt sitt egna hönshus. Det är nog mitt bästa tips, att prata med någon som redan har höns och besök deras hönshus och sug i dig allt som verkar bra och vettigt!
 
När vi flyttade in fanns redan ett hönshus i det stora uthuset vilket blev en given plats att göra i ordning för mina framtida höns. Det var dock lite medtaget, hönsbajs på väggarna och betonggolvet var så slitet att armeringen stack upp.
Det första jag gjorde var att slänga på betong på golvet för att släta till det och göra det lättare att sopa upp spån från. På väggarna samt i taket satte jag oljehärdad board och sedan målades allt vitt med lackfärg. Slutligen tätades alla springor och vrår med latexfog, detta för att förhindra att en av hönsens jobbigaste parasiter, de röda hönskvalstren, ska kunna gömma sig och frodas.
Ovan är en bild på mitt hönshus innan hönsen flyttade in, renare kommer det aldrig bli! Jag valde att sätta nätdörrar underst, som går att lyfta bort, för att ha om någon av hönsen behöver avskärmas. Det kan behövas när kycklingarna kläcks och mamman och de små behöver få lite egentid undan flocken men ändå att alla kan se varandra. Ibland blir en individ sjuk och även då behöver lite lugnare och även slippa risken att bli hackad på.
 
Jag har valt att hänga upp foderautomaten och vattenautomaten i kedjor i taket. Detta förhindrar till stor del allt spån att hamna i dem. Jag har även nyligen köpt en vägghängd hundmatskål till snäckskalen.
Kram Johanna
 
 Linas hönshus:
 När vi flyttade in i vårt hus så stod det redan ett skjul på gården. Då stod där en gamal fin hästkärra som tyvärr såldes. Vi knödde in allt möjligt där den första tiden, toalettstol, trädgårdsmöbler, staket, handfat och annan bröte.
Invändigt var det jordgolv innan vi byggde om skjulet. Det fanns inga fönster utan bara en stor port, tre väggar och ett tak.
Vi fick byta ut ytterpanelen, sätta in fönster och göra en in och utgång åt hönsen.
Man kan säga att vi byggt en låda inuti skjulet. Vi byggde isolerat tak, golv och väggar helt tätat för att slippa re röda kvalsterna.
Bland det bästa vi gjorde var att bygga som en hall inne i hönshuset dit hönsen inte kommer men som man kan ställa mat, spån, borste m.m.
Tillslut var det färdigt för att en tupp och två hönor skulle få starta upp en liten hönsflock. Jag valde kutterspån, plasttråg till vatten och foder.
En tillsågad naturpinne, rede på väggen, träckbräda och "stege" upp. På bilden visar dom så sött vad man kan göra på de olika ställena. När de har kycklingar använder de inte bara träckbädan till toa utan även till kycklingmys med mamma innan de sätter sig på pinnen med de andra.
Johanna har ju en inbyggd bur, själv har jag en som jag krångligt släpar in och ut när den behövs. Som här på bilden när en höna i lägsta rang ska kläcka fram kycklingar. Jag var osäker på om hon skulle klara att skydda dom. 
Jag valde att spara gamla detaljer på skjulet. Jag älskar detta gamla rostiga lås Och den flagnande gröna och svarta färgen som vitnar om många år på nacken.
 
Vill du se med på mina höns, hönsgård och hönshus klicka gärna in på deras instagram!
  
 
Våra tips:
  • Storlek: Jordbruksverket säger att för frigående värphöns får man ha max 9 höns per m² om de väger mindre än 2,4kg och 7,5 höns per m² om de väger mer än 2,4kg. På Kackel.se rekomenderas 1/2kvm per höns. Självklart är det bättre med ett så stort hönshus som möjligt, flocken har dessutom en förmåga att bli större och större!
  • Golv: Slätt! Det ska vara enkelt att sopa vid städning.
  • Väggar och tak: Vi har målat med lackfärg vilket gör det enkelt att torka av. Man kan även kalka väggarna med kalkfärg. Vi rekomenderar även att du tätar alla springor med latexfog. Läs gärna på om röda hönskvalser.
  • Fönster: Det finns regler om att man måste ha ljusinsläpp för dagsljus i hönshuset, det är viktigt för hönsens dygnsrytm. Undvik lägen där solen kan skina rakt in i hönshuset.
  • Dörr: Se till att dörren in till hönshuset är tät, möss och råttor kan lockas av maten att ta sig in i hönshuset. Det finns även flera mårddjur som kan försöka ta sig in för att göra rent hus på höns. Det kan vara bra om man behöver, att kunna få in en skottkärra vid städning.
  • Lucka ut: Det är bra att ha en liten lucka ut till utevistelsen, det man ska tänka på är att den får minst vara 40cm bred. På natten är det bra att hålla stängt för att hindra rovdjur från att ta sig in.
  • Lampa: Har du ett bra fönster behövs inte extra belysning men det kan vara skönt att ha en lampa att tända när man t.ex. städar. Höns har mycket bra syn och blir väldigt stressade av lampor som blinkar. Sådant blinkande vi människor inte ens ser kan vara en riktig plåga för en liten höna. Kolla upp att lampan är flimmerfri! Det är även mycket dammigt i ett hönshus och därför är det viktigt att armaturen är tät och gjord för stallmiljö.
  • Ventilation: Det är viktigt med bra luft för hönsen, ammoniakhalten kan bli för hög. På vintern märks det tydligt om det inte finns tillräckligt med ventilation, då går luftfuktigheten upp. Höns är känsliga för drag och därför är det olämpligt om ventilationen blir placerad så att det drar på dem när de sitter på sittpinnen. Det är även viktigt med god ventilation om du tätat ditt hönshus väl så att du inte får fukt och senare mögel i ditt hönshus.
  • Sittpinne: Har man tillgång till ungträd fungerar björk, rönn eller liknande utmärkt som sittpinne. Tjockleken bör vara 5-6cm för normalstora höns. Man kan även åka till byggvaruhuset och köpa 45mm reglar. Jordbruksverket säger att varje höna ska ha minst 150mm utrymme på sittpinnen och att det minst ska vara 200mm mellan väggen och pinnen för att hönsen ska kunna sitta naturligt.
  • Reden: Jordbruksverket har regler över minsta storleken men kollar man runt lite på nätet verkar rekomendationerna vara 30cm x 40cm för normalstora. Ett tips är att ha reden som man lätt kan flytta ned om man har en ruvande höna som närmar sig kläckning, då är det bra att kunna ställa redet på golvet så inte de små riskerar att ramla ned. Man bör ha minst ett rede till fem höns. Ett kollektivrede är ett större rede där flera hönor får plats samtidigt. Flera reden är även bra om någon av hönorna vill ruva och lägga sig i ett av redena, då behövs fler reden så att de andra som behöver värpa slipper gå in och störa den sura hönan.
  • Sandbad: Höns vill bada! Eller ja bala som det heter, i jord, sand eller strö. Det är viktigt för att hålla ner ohyra och även för att de ska må bra psykiskt. Har man spån, torv eller hackad halm eller hö inne klarar sig hönsen med det för att kunna bala sig. Annars kan man behöva ställa in en balja med t.ex lite torv i.
  • Strö: Det finns massor av olika material att använda sig av. Det finns kutterspån, torv, pellets, hackad och inte hackad halm mm. Undvik kutterspån från främst tall då det innehåller terpener som kan vara ohälsosamt. Vi har valt kutterspån, det dammar inte så mycket och är lätt att städa och ser frecht ut.
  • Vatten och foderautomater: När man ska välja vatten eller foderautomat så är det bra att fundera på hur man vill ha det, vill man kunna hänga upp dem t.ex. samt hur många höns man har. Alla ska kunna få plats att äta och dricka samtidigt. Läs här om jordbruksverkets regler. På vintern fryser vattnet i ett ouppvärmt hönshus, det finns värmeplattor att köpa som man ställer vattenautomaten på. Man kan annars köpa två automater som man enkelt växlar mellan när det behövs. Förutom att hönsen alltid ska ha tillgång till friskt vatten och foder ska de ha tillgång till snäckskal, hönorna behöver extra kalk för att producera ägg.
  • Värme: Detta tycks vara en omdiskuterad fråga! Men höns har egentligen inga problem med kyla sålänge de har det torrt och dragfritt. Har man värme inne så vill de gärna inte gå ut om vintern då temperaturskillnaden blir för stor. Har man ljus och värme på om vintern finns risken att hönsen inte vilar upp sig från äggläggandet vilket är viktigt speciellt för lantrashönsen om de ska ha ett långt och välmående liv. Våra egna höns är helt utan värme året om och det ända som är "problem" med det är att hålla ordning på vattnet så det inte fryser. Men hönsen är det ingen fara med. De har aldrig fått frostskador av kylan varken på slör, kam eller fötter/tår.
 
Tänk på att utforma ditt hönshus så att dina djur inte kan skada sig, ställer du t.ex in en stol så se till att den inte kan falla över hönsen.
Sista tipset är verkligen något man läser överallt men vi håller med: Gör ett ännu större hönshus och hönsgård än vad du först tänker dig! Chansen att du vill ha fler höns med tiden är mycket stor. Gör plats till många höns så att du tex kan låta gamla höns få leva kvar trots att de slutat lägga ägg eller inte är så fertila längre. Vårt motto är: du vill alltid ha fler höns!
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress